Over het werk

 

Al mijn werk wordt op de draaischijf gemaakt. Ik gebruik geen mallen of linialen, en maak de vormen met mijn handen. Ik vind het fijn om de tijd te nemen om een stuk te maken. Geen haastwerk om snel veel te produceren, maar met passie en oog voor detail werken aan iets moois en unieks, daar hou ik van.

 

Nadat een stuk gedraaid is, moet het drogen tot het leerhard is om het verder af te kunnen werken. Dan kan het afdraaien beginnen. Dit is het moment waarop de pot zijn definitieve vorm krijgt. Soms voeg ik textuur toe, wat een extra effect aan de glazuren kan geven. Of ik polijst de klei tot hij zo glad is als zeeglas, of gepolijste stenen.

 

Als de klei helemaal droog is, wordt het voor de eerste keer gebakken op lage temperatuur (1040ºC). Tijdens deze stook wordt de klei sterker en de gassen die nog in de klei zitten worden verbrand. De klei blijft poreus genoeg om de glazuren op te kunnen nemen.

 

Ik glazuur al mijn werk met een kwast. Op deze manier heb ik meer controle over de glazuren, en kan ik zorgen voor meer kleurvariatie. Ik heb me gespecialiseerd in het maken van abstracte kust- en rivierlandschappen met steengoedglazuur. In tegenstelling tot onderglazuren, hebben steengoedglazuren voor het bakken vaak een heel andere kleur dan ze na het bakken krijgen. Zo kan iets dat je er rood op schildert, blauw worden na het bakken. Het heeft veel tijd en testen gekost om te leren hoe de glazuren op de temperatuur, de klei en elkaar reageren. Ik werk met een diep rode klei die een mooi effect heeft op de glazuren. De klei is zo mooi dat ik altijd een stukje van de pot ongeglazuurd laat zodat je hem kan zien en voelen.

Ik gebruik alleen kant-en-klare voedsel-veilige glazuren, zodat ik zeker weet dat je alles veilig kunt gebruiken. Alles kan zonder problemen in de vaatwasser.

 

Na het glazuren laat ik alles een nachtje drogen voordat het voor de tweede keer in de oven gaat. Deze keer wordt alles op 1220ºC gebakken, zodat de klei waterdicht wordt. Ik gebruik groene energie.

 

Als de oven weer is afgekoeld kan hij worden geopend. Dat is het moment waarop ik kan zien of ze zo zijn geworden als ik wilde, en of ze klaar zijn om mijn atelier te verlaten.

 

 

.